Monday, September 30, 2013

Gingerbread-a (2.3.4) i root OT-990 Telenor HU

Gingerbread-a (2.3.4) i root OT-990 Telenor HU

SVE RADITE NA SVOJU ODGOVORNOST!

Kada kupite telefon Telenor One Touch (Alcatel OT990), imaćete 2.2 verziju Androida. Kako je za mađarsko tržište izašla Gingerbread (2.3) verzija Androida za ovaj model, Danijel_rs je na xda forumu napravio uputstvo za upgrade bootloader-a i instalaciju mađarskog Gingerbread-a na ovaj telefon. Originalno uputstvo možete naći na ovom linku. Možete se tamo zahvaliti Danijelu na njegovom trudu da apdejtuje Telenor One Touch. Ovim putem mu se i mi zahvaljujemo, hvala Danijele :)

Ukoliko se odlučite da sami apgrejdujete vaš Alcatel OT990 po ovom uputstvu, treba da znate da ćete izgubiti srpski jezik sa telefona i moći ćete da koristite engleski jezik ili neki drugi svetski jezik.

I naravno – gubite garanciju!

Telefon ne mora biti rutovan pre nego što se upustite u ovu avanturu. Nakon prvog dela uputstva, imaćete funkcionalan nerutovan Gingerbread (2.3.4). Ipak ukoliko želite da rutujete telefon i instalirate ClockworkMod recovery nakon toga, samo pogledajte drugi deo uputstva. Originalno uputstvo za rutovanje Telenor One Touch telefona sa 2.3.4 verzijom Androida ćete naći ovde.

Pre svega, potrebno je da instalirate ADB i fastboot, uputstvo možete naći na ovom linku.

Prvi deo uputstva: Upgrade bootloader-a i flešovanje nerutovanog oficijelnog Gingerbread ROM-a.


1.Nakon flešovanja Gingerbread-a, izgubićete sve podatke. Zato je potrebno da napravite backup svih podataka. Neophodno je da skinite MyBackup aplikaciju sa Marketa i backup-ujte podatke: contacts, pozive, sms i mms poruke, kao i sve ostalo što smatrate da vam je potrebno. Možete koristiti i neke druge aplikacije za backup. Možete i sadržaj sa sd kartice sačuvati na računaru za svaki slučaj.
2.Idite na Menu->Settings->Applications->uključite Unknown sources, a u Development uključite ADB debugging i stay awake.
3.Kada prikačite Telenor One Touch na PC (rađeno je na Windows 7 64bit) preko kabla, računar bi trebao da instalira potrebne drajvere i prepoznaje ga kao Qualcomm HSUSB Device.
4.Instalirajte Alcatel Android Manager i One Touch Upgrade sa ovog linka. Pronađite softver na Download tabu. Sa ovim programima ćete dobiti sve potrebne drajvere za Alcatel OT-990
5.Instalirajte Alcatel Android Manager, ukoliko vas obavesti da ne može da instalira neke drajvere, samo kliknite End now i nastavite sa instalacijom. Sve će biti ok.
6.Skinite PACK1, PACK2 i PACK3 i otpakujte ih na računaru. Sadržaj iz PACK1 foldera (fajlove): recovery-clockwork-4.0.1.5-ot990.img, RecoveryManager_v0.34b.apk i update.zip kopirajte u koreni folder sd kartice. PACK2 i PACK3 folder će vam trebati u narednim koracima.
7.Isključite telefon (raskačite ga sa kabla)
8.Kada se isključi, ulazite u fastboot mod drženjem kombinacije tastera Volume Down i Power. Kada osetite vibraciju telefona, otpustite taster Power i držite još taster Volume Down par sekundi. Ne dozvolite da vam se pojavi Android logo. Ekran će biti crn, a upaliće se tri kapacitivna dugmeta: Menu, Search i Back.
9.Spojite telefon na usb. Nađite folder PACK2 koji ste prethodno otpakovali i pokrenite install.bat iz tog foldera. Ne dirajte ništa (ni telefon ni kabl) u toku ove operacije. Ako sve prođe kako treba, zatvoriće se command prompt prozor, telefon će se restartovati i prikazaće se Telenorov logo (kod ne brendiranih uređaja će se pokazati baterija kako se puni).
10.Raskačite telefon sa usb kabla i upalite telefon.
11.Nakon popunjenog setup-a (biranje jezika, logovanje na Google nalog), imaćete rutovan Froyo (2.2) rom.
12.Rom koji ćete zateći na telefonu je na Mađarskom jeziku. Možete promeniti jezik tako što ćete stisnuti Menu dugme->Beallitasok->Nyelv es billentyuzet->Helyi beallitasok kivalasztasa->English US :) I sad imate Menu na Engleskom jeziku.
13.Pod stavkom Menu->Settings->Applications->uključite Unknown sources. A pod Development se nalazi USB debugging i Stay awake, uključite obe opcije.
14.Otvorite File manager i pokrenite RecoveryManager_v0.34b.apk, instalirajte aplikaciju i pokrenite je. Odobrite root pristup aplikaciji. Idite na Recovery tab i izaberite Install Recovery opciju. Otvoriće vam se prozor u kom je potrebno da kliknete na ime fajla. U pitanju je recovery-clockwork-4.0.1.5-ot990.img. Potvrdite instalaciju.
15.Kada se završi, odaberite opciju Reboot into Recovery, nakon potvrde telefon će se bootovati u ClockworkMod Recovery (skraćeno CWM). Kroz CWM recovery se krećete sa tasterima za pojačavanje i stišavanje a potvrđujete opcije na dugme Home.

Slika

1.Izaberite drugu opciju – apply sdcard: update.zip
2.Potvrdite izbor i sačekajte da telefon završi sa flešovanjem a potom izaberite Reboot system now koji će biti prva opcija. Sačekajte da se telefon upali, ovaj proces može potrajati i više minuta kada se podiže prvi put (nemojte gasiti telefon).
3.Sada ćete na telefonu imati Gingerbread (2.3) verziju Androida. Prilikom prvog paljenja, imaćete ponovni Setup, nakon što izaberete jezik, izaberite Android keyboard. Ako izaberete drugu tastaturu, dobićete grešku, pa birajte Android keyboard. Nastavite Setup.
4.Potom ugasite telefon.
5.Uđite u fastboot mod kombinacijom tastera. Držite Volume Down i Power dugme kao u prvim koracima na početku ovog uputstva.
6.Spojite USB kabl.
7.Otvorite PACK3 folder i pokrenite install.bat. Sačekajte da završi, telefon će se restartovati i pokazati Telenor logo. (Instaliraće vam se opet driver-i na Windows-u).
8.Isključite USB kabl i upalite telefon.

I to je to, imate funkcionalan Gingerbread na Telenor One Touch telefonu.
Drugi deo uputstva: rutovanje i instalacija CWM recovery-a na 2.3.4 verziji


Ova verzija Gingerbread-a nije rutovana i više nemate CWM recovery. Ali ukoliko ipak želite da rutujete telefon i instalirate CWM recovery (ovo je za avanturiste), nastavite da čitate uputstvo. Ovo ne morate da radite, možete stati ovde.

Skinite Recovery zip fajl: recovery-clockwork-4.0.1.5-ot990-kernel-v53B-0-anyboot.zip

Ugasite telefon.

Uđite u fastboot mod držanjem Volume Down i Power kao u prethodnim koracima.

Spojite USB kabl.

Otpakujte zip koji ste skinuli i pokrenite install.bat, nakon završetka, prozor će se zatvoriti, telefon restartovati i prikazaće se kako se baterija puni.

Isključite USB kabl.

Upalite telefon ovog puta držanjem Volume Up i Power, kada telefon zavibrira, pustite Power dugme i istog momenta pritisnite Home dugme. Nastavite da držite Volume Up i Home dugmad, dok Android logo ne nestane. Ekran će biti crn, a kapacitivni dugmići će sijati. Tada možete da pustite dugmiće.

UPOZORENJE: Ako zaboravite da pritisnete Home dugme ili ga pustite prerano, telefon će se resetovati na fabrička podešavanja umesto da uđe u recovery. Izgubićete sve podatke sa telefona, dok podaci sa SD kartice neće biti obrisani.

Spojite USB kabl, instaliraće vam se drajveri na računaru.

Odaberite opciju Mount and storage, zatim odaberite opciju Mount usb storage. Skinite ovaj fajl i iskopirajte na sd karticu. Ukoliko neće računar da vam prepozna SD karticu, proverite drajvere, isključite i uključite usb kabl i sačekajte malo.

Odaberite opciju Unmount, vratite se na početni ekran tasterom Back i izaberite opciju Install zip from SD card, potom Choose zip from SD card, selektujte fajl koji ste upravo iskopirali na SD karticu: Superuser-3.0.7-efghi-signed.zip Potvrdite instalaciju.

Vratite se na početni ekran i izaberite opciju Reboot system now.

Kada uđete u sistem, instalirajte Busybox installer koji ćete naći na Play Store-u i idite na tab Busybox i instalirajte ga.

Čestitam, sada imate rutovanu Gingerbread (2.3.4) verziju Androida sa CWM recovery-em i Busybox-om. :)

Pažnja: AndroidSrbija nije odgovoran ukoliko oštetite vaš uređaj.
Ukoliko niste dovoljno tehnički (računarski) obrazovani, savetujemo vam da ovaj postupak primenjujete uz nadzor stručnije osobe.


Za Win7 x64 ako imate problema, imate OVDE PDANet drajvere pa instalirajte.

Zahvaljujemo se na prevodu portalu SrbDroid a originalni tekst imate na XDA forumu!
  Kod:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1164391&page=46


Povratak na Telenor 2.2.2 na jedan klik imate ovde!
Rom je Telenor 2.2.2 sa ubačenim CWM i Root.
Potrebno je naravno imati drajvere i radi se kroz fastboot.
  Kod:
http://www.4shared.com/rar/UKtnVhtN/OT990_Downgrader_234_-_222_Roo.html

No comments:

Post a Comment